« | Home | »

first week in Vancouver

By Andree Toonk | September 14, 2007

canadaHoi Allemaal! De eerste week in Vancouver zit er alweer op. Het was een drukke week waarin ik van alles heb geregeld en ben begonnen met m’n nieuwe baan. Ik heb nog niet echt tijd gehad om te relaxen of om m’n weblog bij te werken. Na een aantal verzoeken heb ik besloten om in het Nederlands verslag te doen van m’n avonturen hier.

Op dinsdag 4 september ben ik vertrokken uit Amsterdam en werd daar uitgezwaaid door, m’n vader, Petra, Bas, Floor, Rob en Roel. Afscheid nemen was toch een raar gevoel… Na een lange reis aangekomen in Vancouver alwaar ik mijn visa heb opgehaald. Daarna in de Taxi gesprongen en op weg naar ons nieuwe appartement! Daar was Gleyse net aangekomen van haar werk, en hadden we ons weerzien! Daarna snel naar binnen, want ik was natuurlijk erg nieuwsgierig naar ons nieuwe appartement!

Ik ben erg blij met ons appartement. Het heeft 2 slaapkamers, keuken, woonkamer en een Balkon! En de badkamer heeft zelfs een bad! Vanaf het balkon kan ik de bergen zien! Wij zitten op de 15e verdieping van een 20 verdiepingen hoog gebouw. Die avond vroeg naar bed gegaan, want ik was natuurlijk erg moe van de reis, tegen die tijd dat ik ging slapen was ik alweer zo’n 30uur wakker.

De volgende dagen allerlei dingen geregeld. Ik ben hier nieuw in het land en moet dus echt alles opnieuw gaan aanvragen. De volgende dag meteen maar begonnen met het belangrijkste, een Social Insurance Number (SIN) aanvragen. Dat is vergelijkbaar met het SOFI nummer in Nederland en zonder dat nummer kan je niet gaan werken. Eenmaal aangekomen bij het kantoor wat mij dat nummer kan geven blijkt dat er een fout in m’n visum zit. Mijn geboorte datum staat er verkeerd in! in plaats van “Jun 1″ staat er “Jul 1″. Ik had op het vliegveld nog gedubbel checked of alles er goed op stond, maar met name gelet op mijn naam en de eind datum van het visum. Omdat er een fout in het visum zat kon ik geen SIN aanvragen, wat betekent dat ik niet kan gaan werken!! Ik kreeg een nummer van de immigratie dienst, zij moesten me kunnen helpen. Echter naar anderhalve dag niets gehoord te hebben zijn we zelf maar terug gegaan naar het vliegveld, en hebben daar bij de immigratie dienst een nieuw visum gekregen! De volgende dag meteen mijn SIN aangevraagd en een nummertje gekregen! Toch nog goed gekomen op tijd!

Verder heb ik een telefoon abonnement afgesloten en heb nu een canadees nummer. Hier moet je voor alle opties betalen die in Nederland meestal inclusief zijn. Bijvoorbeeld caller-id, zodat je kan zien we er belt en voicemail. Ook heb ik een bank account geopend. Dat was ook een hele ervaring, toch ook weer anders dan in Nederland. Zoveel keuzes! Ik heb nu een account waarbij ik 25 transacties per maand mag doen, als ik er meer doe moet ik 50cent per transacties betalen! Gelukkig hebben ze ook internet bankieren, maar ook dat is heel anders dan in NL. Bijvoorbeeld geld overmaken naar een andere rekening kan alleen als het bij dezelfde bank is. Als het een andere bank is, moet je langs gaan of allerlei ingewikkelde dingen doen. Om nog maar niet te spreken over de kosten daarvan! Sja wat betreft het bankieren is het in Nederland beter en goedkoper :) En toen natuurlijk nog een internet aansluiting. Dat was erg makellijk, ik heb een Telus adsl aansluiting. Ik ging de Telus winkel in, en 5minuten later stond ik alweer buiten met een wireless router in m’n hand. 72 uur later werkte m’n aansluiting! Dat is nog eens service! het enige wat we nu nog moeten regelen is kabel TV. We hebben nu een antenne, maar ontvangen daarmee maar 3 kanalen.

Verder wat dingetjes hier in huis gedaan. Kleding roede opgehangen in de kast en allerlij andere dingetjes. Waaronder ook het uitproberen van het zwembad in ons appartement gebouw! Erg relaxed :) Zaterdag een bezoekje aan de Ikea gedaan en daar wat spulletjes gekocht, het is nu goed leefbaar! Ik zal dit weekend wat foto’s online zetten op m’n blog.

Maandag ben ik begonnen met m’n werk bij BCNET. De mensen daar zijn erg aardig en ik voel me er welkom. Dinsdag heb ik m’n nieuwe Apple powerbook gekregen! Ik lig nu lekker languit op de bank dit te schrijven. Ik werk waarschijnlijk 1 dag per week op de campus van de University of British Columbia (UBC) de reistijd hiervoor is ongeveer 5 kwartier. De rest van de week werk ik midden in downtown Vancouver! Dat is ongeveer 3 kwartier reistijd. Downtown is leuk om te werken, tijdens de lunch pauze lekker wandellen in het zonnetje en er zijn zoveel restaurantjes om te lunchen. Dinsdag bijvoorbeeld lekker sushi gegeten. Omdat hier zoveel Aziaten zitten, heb je hier veel sushi restaurantjes :)

Goed, nu maar even de afwas machine inpakken. Ik luister nu Qmusic via Internet, het is in Nederland nu bijna 7uur, hier 22uur dus bijna weer bed tijd! Slaap lekker ;)

uitzwaaien op schiphol

Petra, Rob, Papa, Floor, Bas en Roel kwamen me uitzwaaien op schiphol! Eerst nog even lekker een bakje koffie :)

Topics: Vancouver, work | 5 Comments »

5 Responses to “first week in Vancouver”

 1. Joost Says:
  September 14th, 2007 at 2:52 pm

  jooo, kool om te lezen wat je gedaan hebt ;) Hopelijk heb je het geregel nu achter de rug en kun je beginnen met je leventje weer op te bouwen ;)
  Hoeveel uur moet je werken per week? Hoeveel vrije dagen heb je?
  Wat is het tijdverschil precies btw? 9 uur terug tov Nederland?

  mzzl

 2. Roel Says:
  September 14th, 2007 at 5:24 pm

  He dreetje!

  Wat een gedoe zeg met je SOFI-like nummer… Maar troost je, want ik haal 1 juli en 1 juni ook steeds door elkaar. Op beide dagen is er een toonkie jarig. :)

  Volgens mij was het tijdsverschil 9 uur, morgen vlieg ik 9 uur de andere kant op. Volgens mij vlieg ik eerst verder van je vandaan en dan daarna dichter naar je toe! :) Toch een grappige uitvinding een “Ronde aarde” ;)
  Morgen hebben we dus 18 uur tijdsverschil :)

  Wel wennen hoor je blog in het NL te lezen, maar het is wel een goede oefening voor je, anders ga je het nederlands nog verleren!

  Ik vind bankieren in NL al duur! Die gasten moeten blij zijn met al dat geld op hun rekeningen, daar verdoenen ze al meer dan genoeg aan. Maar wel grappig dit soort praktische verschillen te lezen, als je meer van dat soort voorbeelden hebt: dump ze op je blog!

  Kerel, ik houd je blog in de gaten! We houden contact.

  Cheers,
  Roel

 3. Marco Says:
  September 15th, 2007 at 12:37 am

  Hi Dree,

  Leuk om weer wat van je te lezen. Heb je weblog de afgelopen dagen geregeld ingekeken om te zien of er al wat stond. Als je wilt kunnen we elkaar treffen in december, als ik in Vancouver ben voor de IETF (als alles doorgaat). Vanavond sushi gegeten hier en ik hoor dat je in Vancouver ook prima Sushibars hebt! Momenteel zit ik in Wenen (ENUM.AT visit). Morgen vlieg ik weer terug naar huis.

  Groeten!


  Marco

 4. Hanno Says:
  September 15th, 2007 at 7:52 pm

  Hoi Andree,

  Leuk om te lezen dat het allemaal positief voor je uitpakt die eerste week.
  Uitzicht op de bergen ten noorden(?) van Vancouver lijkt me vrij spectaculair of valt het toch wel mee?

  Veel succes met je nieuwe baan en je nieuwe huis en je nieuwe eigenlijk alles.

  Hanno

 5. Andree Toonk Says:
  September 17th, 2007 at 1:16 am

  Hoi Allemaal,

  Het tijdverschil is 9uur ja. Dus Roel, nu jij in Thailand zit, is het tijdverschil tussen Suzanne + jij en ik nog eehhh.. 6 uur? :) was de aarde maar plat he ;) Have fun in Thailand

  Marco, Ja er zijn hier aardig wat Sushi restaurantjes. Ik heb gister nog sushi gegeten en ook regelmatig tijdens de lunch. In downtown zijn zoveel restaurantjes, dat we meestal wat gaan halen. Mensen nemen niet echt brood mee naar werk. Het lijkt me leuk je hier te ontvangen in december! Niet echt zeil weer dan, maar genoeg andere dingen te doen! Hoe was het in Wenen?

  Hanno, ja Vancouver is erg mooi. Je vertelde me dat je er zelf ook 2? keer bent geweest. Ik heb helaas nog niet veel van buiten de stad gezien. Het zijn niet de echte hoge bergen waar ik op uit kijk. Ik denk dat het burnaby mountain is. Hier vinden ze dat niet echt een mountain maar meer een hill. Voor mij als nederlander is alles hoger dan 100 meter een berg :)

Comments