« | Home | »

Hoe krijg je een visum voor Canada, Mijn ervaringen.

By Andree Toonk | August 31, 2009

Bijna 2 jaar woon ik nu in Canada en zo af en toe krijg ik emailtjes van bekende en onbekende uit Nederland met vragen over hoe een visum voor Canada te krijgen. Op zich geen gekke vraag, want zoals ik zelf heb onder vonden is het niet altijd eenvoudig.

Er zijn verschillende soorten visa, sommige zijn tijdelijk, sommige voor onbepaalde tijd en sommige alleen voor als je onder de dertig bent. In de afgelopen 4 jaar alweer heb ik aardig wat tijd besteed aan verschillende soorten visum aanvragen. In dit artikel zal ik uitleggen welke visa ik heb aangevraagd wat de procedures waren en hoe lang het duurde.

Working Holiday Program (WHP)
Dit type visum is bestemd voor jongeren tot 30 jaar en is speciaal voor personen die graag een jaar willen rond reizen en werken. Soort gelijke visums bestaan voor aantal andere landen zoals bijvoorbeeld Australië. Het mooie van het working Holiday program is dat er geen voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen. De enige voorwaarde is dat je onder de 30 bent. Verder mag je dit visum maar 1 keer in je leven aanvragen. Hoewel dit visum als doel heeft reizen en werken te combineren kan je ook gewoon op 1 plek blijven. Dat is wat ik dus heb gedaan.

Er is een beperkt aantal van deze visa verkrijgbaar per jaar. Je kan je aanvraag per eind december in dienen bij de Canadese ambassade in Berlijn.  Dit is een populair type visum een meestal zijn ze rond maart / mei op voor dat jaar. Je moet dan tot het volgende jaar wachten om je aanvraag te doen!

Ik heb mijn aanvraag eind December 2006 opgestuurd en had binnen 2 weken (januarie 2007) m’n  visum binnen. Ik ben destijds in september 2007 vertrokken naar Vancouver. Je visum start datum begint als je het land binnen komt en is dan geldig voor een jaar. In mijn geval was het dus geldig tot september 2008.

Skilled workers visum
Als je van plan bent om voor onbepaalde tijd de emigreren naar Canada is het skilled workers visum waarschijnlijk  voor jou. Dit visum is geldig voor onbepaalde tijd. Het visum werkt met een punten systeem.  Om in aanmerking to komen voor dit type visum moet je een minimaal aantal punten scoren. Je kan punten scoren op basis van een aantal criteria. Voorbeelden zijn: je leeftijd, je opleiding, talen kennis (Engels en Frans), je werk ervaring en ook het type werk dat je doet. Als je een beetje zoekt vind je op diverse plekken online tests. Deze kunnen je vertellen hoeveel punten je scoort.

Het voordeel van dit programma is dat als je het visum eenmaal hebt, het in principe voor onbepaalde tijd is en je kan werken waar je wil (je bent een landed immigrant). Het nadeel is dat de doorloop tijd erg lang is. Ik heb de aanvraag voor dit visum in September 2006 gedaan, de verwachte doorloop tijd was 1,5 tot 2 jaar. Helaas is de aanvraag tot op de dag van vandaag is het nog in behandeling.

Temporary Work permit
Toen mijn working holiday visum in sept 2008 afliep werd ik zenuwachtig want ik had nog steeds niets gehoord van mijn Skilled workers visum. Het zag er niet naar uit dat deze op tijd toegewezen zou worden, met als resultaat dat ik niet langer zou kunnen werken ( je kan niet werken zonder een visum) en ik zou alleen nog een paar maanden als toerist in Canada kunnen blijven. Tijd voor een backup plan dus!

Gelukkig had ik een goede werkgever, zij wilde mij graag houden en ik wilde graag blijven werken. Samen hebben we toen besloten twee nieuwe procedures op te starten. Een daarvan was een temporary workpermit.

Mijn werkgever moest mijn baan posten op een aantal job posting sites. Ik heb toen opnieuw moeten solliciteren. Tegelijkertijd hebben ze bij HRDC (een Canadees overheidsorgaan) een LMO, Labour market opinion moeten indienen. Deze moet  vervolgens goed gekeurd worden voor dat ze een niet Canadees kunnen aannemen. Een LMO is er voor om te zorgen dat niet Canadese niet de banen van Canadese “stelen”.  Tegelijker tijd beschermd het de immigrant tegen ‘slechte’ werkgevers. Een LMO wordt alleen goed gekeurd als er een tekort is aan mensen die deze specifieke baan kunnen vervullen. In het algemeen is er altijd een te kort aan goede ICT’ers dus dat was goed voor mij. Maar ook kappers en bouwvakkers zijn veel gezochte mensen.

Na 3 weken was de LMO goed gekeurd en kon mijn werkgever mij een officieel aanbod doen. Ik heb dit aanbod geaccepteerd en het contract werd getekend. Echter ik kon nog niet aan de slag zonder een geldig visum.
De volgende stap was om met dit LMO en de ingevulde aanvraag formulieren een temporary workpermit aan te vragen.  Je kan dit aanvragen bij de ambassade, maar je kan het ook bij de grens doen. Omdat ik al in Canada was ben ik naar de grens met de USA gereden en daar mijn aanvraag gedaan. Dit heet flag poling. Je moet eerst officieel het land verlaten en dan weer terug Canada in (around de flag pole).  Ik heb destijds gewoon de auto geparkeerd aan de Canadese kant, naar de USA gewandeld en vervolgens weer terug Canada in. Daar doe je dan je visum aanvraag. Als alles goed gaat krijg je daar je visum. Of niet! Het is geen garantie, de immigratie ambtenaar daar moet je kwalificaties beoordelen (neem al je diploma’s etc mee), bekijkt het LMO. Als alles goed gaat wordt je visum daar goed gekeurd en krijg je het direct mee. Voor mij duurde dit toen zo’n 45 minuten.

Dit visum is geldig voor zolang je contract met je werkgever geldig is, met een maximum van 3 jaar.  Voor mij betekende dit 3 jaar! Belangrijk om te weten is dat dit visum alleen geldig is zolang je voor de werkgever werkt die je sponsort. Als je dus van baan wil veranderen moet je opnieuw een visum aanvraag doen (en je nieuwe werkgever moet hier aan mee werken). Je bent vanaf nu dus afhankelijk van je werkgever voor je visum. Als zij je ontslaan verlies jij je visum.

Provincial Nominee program.
Tegelijk met de temporary workpermit application hebben mijn werkgever en ik ook een provincial nominee program opgestart. Het voordeel van deze procedure is dat het over het algemeen sneller is dan andere procedures.

Deze procedure start je samen met je werkgever en wordt vervolgens ingediend bij de provincie, in mijn geval BC. De provincies kunnen zelf ook sponsoring doen, voor banen / werk velden die zij belangrijk vinden.  Ook in dit geval vallen de meeste IT banen binnen de requirements.  Het duurde voor mijn procedure zo’n 2 maanden voordat het was goed gekeurd door de provincie. Wat je vervolgens terug krijgt is een bewijs van sponsoring. Dit kan je in eerste instantie gebruiken om een temporary work permit aan te vragen. In dat geval heb je geen Labour markt opinion (LMO) nodig.

Omdat ik mijn LMO al eerder binnen had heb ik daarmee de aanvraag gedaan. Dus ik heb geen work permit aangevraagd met provincial nominee voucher. Wat je vervolgens kan doen is met de sponsoring van de provincie een visum voor onbepaalde tijd aanvragen (permanent resident visa). Dit is vergelijkbaar met het Skilled workers visum, alleen zijn de requirements minder streng. Je hoeft niet te voldoen aan het punten systeem en geen taal test en dergelijke te doen. Daarnaast is de verwachte doorloop tijd een stuk lager.

Ik heb deze procedure dus gebruikt voor het aanvragen van een visum van onbepaalde tijd. Dit visum heb ik aangevraagd in December 2008 en is toegewezen in Juli 2009.  Dat wil zeggen dat ik op een gegeven moment bericht kreeg dat m’n aanvraag was goed gekeurd en dat ik mijn paspoort moest opsturen. Twee weken later kreeg ik m’n paspoort terug met een visum er in geplakt. Het was echter pas geldig op het moment dat  je Canada in komt. In mijn geval betekende dat dus dat ik naar de grens moest, het land verlaten en weer in.

Nu heb ik de status van ‘permanent resident’.

Het voordeel van het provincial nominee program is dat het eenvoudiger is om je visum te krijgen (zowel een tijdelijk als een onbepaalde tijd). Het visum voor onbepaalde tijd is niet verbonden aan een werkgever en je kan dan dus van baan veranderen als je dat wil. Het nadeel is dat je al een baan moet hebben en dat je werkgever samen met jou deze procedure wil aanvragen.

Het zoeken naar een baan.
Na het lezen van bovenstaande is het waarschijnlijk wel duidelijk dat het hebben van een baan alles een stuk makkelijker maakt. Als je geen baan hebt voor dat je naar Canada komt is volgens mij een working holiday visum of skilled workers visum je enige andere optie.

Het loont dus om te zoeken naar een baan. monster.ca, craigslist.ca en www.jobbank.gc.ca zijn goede websites, maar er is meer, just google. Natuurlijk is het ook goed om iedereen de je kent te laten weten dat je op zoek bent naar een baan in Canada. Via via is de beste manier om aan een baan te komen hier. Dit is hoe ik toen mijn baan heb gevonden.

Het zoeken naar een appartement, kamer, huis.

Als je iets zoekt om te huren dan is dit een goede website:
http://vancouver.en.craigslist.ca/
Craigslist is vergelijkbaar met marktplaats.nl in Nederland.
Als je op zoek bent om iets te kopen, dan is dit de beste website (vergelijkbaar met funda.nl in Nederland) http://ww.mls.ca

Wat als eerste te doen als je aankomt
Als je in Canada aankomt heb je waarschijnlijk je visum al geregeld. Met een beetje geluk heb je een baan en een appartement.  De volgende stap is om een Social Insurance nummer (SIN) aan te vragen. Dit is nodig voor de belasting en je werkgever zal hier naar vragen. Het hebben van een SIN betekent dat je mag werken. Je zult dus ook je visum moeten laten zien. Je kan je SIN aanvragen bij het HRDC bureau. Als je een tijdelijk visum hebt (zoals een work permit of WHP) zal je een SIN nummer krijgen dat start met een 9.  Wanneer je uiteindelijk een visum voor onbepaalde tijd krijgt (je bent een landed immigrant) zul je een nieuw SIN nummer moeten aanvragen.

Wat je ook moet doen is een health insurance afsluiten. Dit is verschillend per provincie. Hier in BC doe je dat bij BC health. Dit kost je een paar tientjes per maand. Als je meer dan de basis verzekering wil kan je een extended health care plan afsluiten. Dit is een extra verzekering naast de BC health verzekering. Soms is dit ook onderdeel van je contract, dit is afhankelijk van je werkgever.

Rijbewijs
Je Nederlandse rijdbewijs is geldig hier voor de eerste 6 maanden. Als je langer blijft zul je uiteindelijk een Canadees rijbewijs moeten halen. Gelukkig hoef je slechts een theorie en een rij examen te doen.  Ik heb 3 rijlessen genomen voor dat ik het examen deed.

Advies kopen
Er zijn diverse advies bureaus die je kunnen helpen met de hele procedure. Soms kan het aantal formulieren en al de verschillende regels en procedures nogal overweldigend zijn.  Deze advies bureaus kunnen al het werk voor je doen. Het nadeel is dat het vrij prijzig is.  Toen ik nog in Nederland zat heb ik er wel een naar geïnformeerd, een typische prijs voor het uitbesteden van m’n skilled workers visum procedure kosten bijna 10.000 Euro! Ik heb destijds besloten het alleen te doen. Ik heb hier in Canada twee keer een afspraak gemaakt met een “Immigratiation lawyer” om mijn vragen lijst de beantwoorden. Dat was altijd erg nuttig en daarna kon ik de aanvragen zelf verder doen.

Gratis advies

Ik vond de forums op deze twee websites altijd erg nuttig: http://www.wereldwijzer.nl/canada en
http://www.canadavisa.com/canada-immigration-discussion-board/index.php

En uiteraard de website van de Canadese ambassade. Visum aanvragen voor Canada voor Nederlanders worden behandeld door de Canadese ambassade in Berlijn. http://www.international.gc.ca/missions/germany-allemagne/visas/menu-eng.asp

Vragen?
Hopelijk helpt deze blog posting jou met een groot aantal vragen en geeft het je een inzicht in de verschillende mogelijkheden voor een visum voor Canada. Als je vragen hebt laat ze dan achter op dit blog, wellicht dat andere er dan ook nog wat aan hebben.

Topics: Uncategorized | 16 Comments »

16 Responses to “Hoe krijg je een visum voor Canada, Mijn ervaringen.”

 1. Manon Says:
  September 28th, 2009 at 3:49 pm

  Hoi Andree,
  Ik zou graag vanaf november 2010 tot mei 2011 naar Canada willen om daar mijn afstudeerstage te doen. Is dan het Working Holiday Program het beste voor mij? En wat kost een visum voor Canada ongeveer?
  Gr, Manon

 2. Andree Toonk Says:
  September 28th, 2009 at 4:56 pm

  Hi Manon,

  Ja een Working Holiday Program (WHP) visa is perfect voor een afstudeer stage korter dan een jaar.

  De kosten voor een WHP visa is een paar tientjes of wellicht zelfs gratis.

  Neem contact op met de Canadese ambassade in Berlijn, met de vraag of er nog WHP’s zijn. Normaal gesproken zijn die vrij snel op (april, mei). In dat geval moet je wachten tot eind december voor een nieuwe aanvraag en kan je 1 jan 2010 beginnen.

  Een andere mogelijkheid is een Temporary Work permit maar dat is wat meer werk, en je werkgever moet je hier mee helpen.

  Veel succes!
  Andree

 3. Stefaan Says:
  October 5th, 2009 at 5:28 pm

  Hi Andree,

  interessante info vooral over die adviesbureau tarieven. Daar schrok ik inderdaad even van. Ik heb wel eens een aanvraag gedaan bij Buysse en we bleken in aanmerking te komen. Maar het prijskaartje was mij idd onbekend.

  Ik zit wel met een aantal ‘beperkingen’ in mijn bewegingsvrijheid, zoals daar zijn een vaste baan en twee kinderen, maar ik had graag vernomen hoe je dan zelf die procedure moet doorlopen, zonder adviesbureau? 10K is 10K ;)

  Alvast bedankt!

 4. Bram Says:
  October 6th, 2009 at 5:22 am

  Wow.. gefeliciteerd man… je bent dus al Permanent Resident. Dat betekend dat je me hebt ingehaald! Ik zat langer in Canada, maar ben nog geen PR. Ik ben wel een Provincial Nominee. Mijn applicatie is doorgestuurd naar New York. Welk kantoor deed jouw aanvraag? En hoe lang zat er tussen je medical results en je PR?
  thanks!

  Bram

 5. Andree Says:
  October 8th, 2009 at 5:34 am

  Hi Bram,

  thanks!
  Ik heb mijn aanvraag in Berlijn gedaan.
  Tussen medical en opsturen van paspoort (dat is de volgende stap) zat ongeveer 2 a 3 maanden als ik het me goed herinner.

  Daarna paspoort opsturen (lots of $$$ for fedex), 2 a 3 weken later krijg je je paspoort terug.

  Daarna heen en weer naar de grens en hoppa! :)
  Dan nog de laatste 2 dingen:
  1) nieuw SIN nummer aanvragen
  2) PR card aanvragen (duurt paar maanden)

  Succes! laat me weten hoe het gaat.

  Cheers,
  Andree

 6. Jolanda Says:
  November 1st, 2009 at 11:21 pm

  Hola Andree,

  Ik zou je graag 2 vragen stellen in verband met het verkrijgen van een visum.

  Onze dochter(met zoontje van 4 jaar) zou graag naar haar nederlandse vriend in Canada gaan(wonen en werken).
  Zou zij dat WHP programma kunnen doen? Ze is 29 jaar maar heeft een zoontje van 4 jaar.
  Het zal namelijk best moeilijk zijn om zo snel werk te vinden in Canada. Vandaar deze vraag. Misschien heb jij hier
  een antwoord op. Of een andere oplossing?

  Nog een vraag.
  Jouw curriculum is dat in de stijl voor Canada opgesteld?,
  Alvast hartstikke bedankt voor je antwoord,
  Groetjes,
  Jolanda

 7. Andree Toonk Says:
  November 15th, 2009 at 1:40 am

  Hi Jolanda,

  ja je dochter kan een WHP visum aanvragen. Maar dat is alleen voor haar en niet voor haar zoontje.

  Als je eenmaal werk hebt is het makelijker.

  Ze kan ook als toerist gaan, ik geloof voor 90 dagen (incl zoontje). Maar dan mag je niet werken.

  Mijn CV is een NL/Canada CV. Niet specifiek gemaakt voor Canada.

  groeten Andree

 8. Jolanda Says:
  November 17th, 2009 at 2:38 pm

  Hola Andree,
  Als ze een WHP visum aanvraagt kan dat zoontje dan gewoon mee?(als toerist bv?)
  Heb je enig idee hierover?
  Ze zou eigenlijk gaan als toerist(met zoontje) en dan werk zoeken en dan met de werkgever enz enz..
  Greetz Jolanda

 9. Ronald Hofland Says:
  January 6th, 2010 at 12:22 am

  Hoi Andree,

  Allereerst dank voor alle informatie, dit helpt mij enorm met mijn voorbereiding.

  Ik heb 1 vraag en 1 opmerking:
  – Waarom heb je na je WHP visa geen young professional visa aangevraagd?
  – de aanvraag voor het WHP visa moet ontvangen zijn bij de ambassade in Berlijn voor het worden van 31 jaar.

  Groeten,
  Ronald

 10. Ryanne Says:
  January 27th, 2010 at 9:07 pm

  Hallo Andree,

  Wat fijn en goed van je dat je dit allemaal duidelijk en overzichtelijk op dit weblog heb gezet, je zult er veel mensen mee helpen denk ik(leuke nieuwe job)Op dit moment verblijf ik in Canada Vancouver-Burnaby en ben ik op zoek naar werk. Ik had hele andere plannen toen ik naar Canada vertrok, maar soms verloopt het leven nu eenmaal anders dan je gepland had. Met als resultaat dat ik nu tegen een aantal belemmeringen aanloop, waardoor ik even niet meer zie welke stappen ik het beste kan ondernemen. iK zou het heel fijn vinden als jij mogelijkheid ziet om mij enigzins te helpen of iig opweg te helpen. Is het mogelijk dat ik jou prive even een mailtje stuur, dan kan ik wat specifieker naar je zijn wat mijn beperkingen betreft(niet fysiek, mentaal of emotioneel hoor hihi).
  Ik hoor graag van je

  groetjes Ryanne van Hulst

 11. Marlies Says:
  February 1st, 2010 at 11:32 am

  Hey Andree,

  Ik zit in een erg lastige situatie.
  Ik heb een Nederlandse vriend die nu in Canada zit, dit omdat hij een visum had aangevraagd voordat wij een relatie kregen.
  Het is zo dat hij gesponsert word door zijn vader.
  Na twee jaar samen wonen moest hij toch die kant op omdat zijn visum anders verloopt.
  Hij kan omdat hij al gerant staat bij zijn vader niet voor mij garant staan.

  Ik heb alleen niet die opleidingen waar Canada zo hard op zoek naar is.
  Word het niet makkelijker als ik in plaats van een jaar ga werken om eerst te gaan studeren daar?
  En als je dat doet, kan je dan daarna nog altijd dat werkvisum aanvragen??

  Ik hoop op een antwoord..

  Groetjes, marlies

 12. Marlies Says:
  February 1st, 2010 at 11:35 am

  Ohja en nog een vraag.. weet je misschien hoeveel kans er is dat het WHP verlengt word na een jaar?
  Groetjes marlies

 13. Eduard Says:
  June 24th, 2010 at 3:04 am

  Hallo Andree,

  Ik kwam op je site terecht. Zeer nuttig dank je.

  Kort mijn verhaal.
  Ik zit nu in Canada. 12 maart jl ben ik naar toegegaan voor de liefde. Helaas is het allemaal anders uitgepakt. Ik logeer nu bij haar ex-vrienden en heb werk tot 8 juli. Milking cows.

  Ik wil hier graag blijven en op mijn toeristenvisum kan ik tot 12 september blijven. Als ik verlenging aanvraag kan ik nog eens 6 maanden langer blijven.

  Aangezien ik nu niet meer in aanmerking kom voor sponsorship moet ik via een andere weg mijn papieren zien te bemachtigen. Het wordt een lange weg maar ben positief ingesteld. Van beroep ben ik officeel boekhouder. Ik kan misschien tot volgend jaar koeien melken under the table maar is dat slim. Kan ik niet beter direct een werkvisum aanvragen zodat ik gewoon werk kan gaan zoeken waar ik voor gestudeerd heb?

  Heb je wat tips voor me wat ik het beste kan doen?

  Dank je,

  Eduard

 14. Andree Toonk Says:
  June 24th, 2010 at 4:58 am

  Hi Eduard,

  Wat een verhaal he, een heel avontuur….

  Om een werk visum aan te vragen (work permit) heb je een sponsor nodig. In dit geval een werkgever.
  Dus dat kan alleen als iemand je een baan kan aanbieden en je wil sponsoren.

  Als je nog onder 30 bent is het eenvoudigste om een working holiday permit (WHP) aan te vragen.
  Anders moet je de lange procedure beginnen voor een skilled workers visa. Dat kan meer dan een jaar duren.

  Je kan altijd eens met een immigration lawyer praten, om te zien of hij/zij nog andere ideeën heeft.

  Succes!
  Groeten Andree

 15. Eduard Says:
  June 29th, 2010 at 12:41 am

  Hi Andree,

  Ok dan weet ik wat me te doen sta. Ben 40 jaar dus kan alleen een skilled workers visa aanvragen.

  Ik ga eerst maar eens verlenging aanvragen zodat ik hier op mijn toeristenvisum 6 maanden langer kan blijven. Dan werk zoeken under the table bijvoorbeeld koeien melken en dan heb ik genoeg tijd om een werkgever te zoeken toch.

  Eduard

 16. Pakke Says:
  October 5th, 2010 at 3:58 pm

  Hallo Andree,

  Eerst en vooral proficiat met deze website. Ik denk dat heel veel mensen die naar Canada willen gaan, hier iets aan hebben. Waaronder ook mezelf :)

  Een tijdje geleden heb ik een aanvraag gedaan voor een WHP visum. Ondertussen heb ik het bericht gekregen dat mijn aanvraag werd goedgekeurd & dat ik mijn introduction letter zou ontvangen. Dat is zo gebeurd en in November vertrek ik naar Canada om daar te gaan werken.

  Nu is het zo dat één van de voorwaarden van WHP is dat je een bewijs van verzekering moet kunnen voorleggen ( comprehensive insurance : ziekte/hospitalisatie/repatriëring )…

  Op dit moment heb ik dat nog niet, maar via mijn werkgever in Montreal heb ik wel een group & health insurance. De job offer heb ik al getekend, ik word verwacht op 29 November.

  Mijn vraag is : kan ik de verzekering van mijn Canadese werkgever voorleggen bij aankomst bij de immagratiedienst of dien ik alsnog een dure verzekering hier in België af te sluiten ?

  Ik wil het risico voorkomen dat ik door dit feit terug gestuurd zou moeten worden …

  Alvast bedankt voor uw feedback !

  Pakke

Comments