« | Home | »

1 Jaar in Canada

By Andree Toonk | September 6, 2008

4 september, precies een jaar in Vancouver. Wat gaat een jaar toch snel voorbij he? Ik herinner nog goed die dinsdag morgen dat we vroeg vertrokken  vanuit Zevenaar richting Amsterdam, Schiphol!  Na een laatste koffie werd ik uitgezwaaid door Pa, Petra, Bas, Floor, Rob en Roel! Na een tussenstop in Londen was ik ineens in Vancouver! M’n nieuwe woonplaats. Na een uurtje bij de immigratie dienst  te hebben doorgebracht was het tijd om onze nieuwe appartement te gaan bekijken! Ik was blij verrast! Het appartement zag er keurig uit, lekker ruim en de locatie was goed. De volgende paar dagen gebruikte ik om allerlei dingen te regelen.

Er was een probleem met m’n visum, dat moest gefikst worden, ik moest een social insurance nummer (SOFI) aanvragen. Volgende halte was de bank voor een bank rekening. Dat was anders dan in Nederland, mijn gevoel was (en is nog steeds) dat ze hier een paar jaar achter lopen. Internet bankieren is bijvoorbeeld lang niet zo geavanceerd als in Nederland en ook een stuk minder veilig. Volgende halte, een nieuw telefoon nummer! Ook anders dan in Nederland. Hier koop je een klein basis pakket en moet je vervolgens services toevoegen zoals, caller id (wil je zien wie er belt),  Voicemail, text messages. Veel dingen die standaard zijn in Nederland.
De volgende maandag was m’n eerste werkdag! Op naar UBC! Toch wel spannend hoor! Gelukkig leek het allemaal reuze mee te vallen. M’n collega’s zijn allemaal erg aardig en het werk was vergelijkbaar met wat ik in Nederland deed. Ik herinner nog goed dat ik de eerste week braaf met m’n zakje boterhammen met kaas en ham naar m’n werk ging,  maar elke keer weer mee naar huis kwamen. Hier gaan we iedere lunch uit eten, naar de foodcourt of naar een van de vele (goedkope) restaurants.
Nu een jaar later heb ik inmiddels een vast contract bij UBC/BCNET en een visum voor 3 jaar. Hopelijk krijg ik m’n permanente visum ergens dit jaar. M’n collega’s bij UBC en BCNET zijn erg aardig en bij UBC wordt altijd van alles georganiseerd voor werknemers.
Samenwonen was de andere helft van het avontuur! Na zo’n 7 jaar alleen te hebben gewoond was dat toch wel wat wennen. Maar het gaat goed en het is fijn om samen te zijn na 2,5 jaar een lange afstands relatie te hebben gehad.
Ik ben inmiddels al aardig bekend in en rond Vancouver. Nu ik m’n Canadese rijbewijs heb huur ik af en toe een auto en gaan we er op uit! Er is hier zoveel moois! De bergen en de zee zijn prachtig!
In een jaar tijd heb ik ook al aardig wat bekende uit Nederland mogen ontvangen. Zo waren in oktober Freek en Caroline op bezoek! In November Marco, Ronald en Antoin! Een aantal oude collega’s kwam ik weer tegen in Hawaii in Januari! In Juni waren Pa, Petra, Bas en Floor op bezoek! Gevolgd  door Bart en Sonja! En nu zijn Roel en Suzanne hier! Ik kijk iedere keer weer uit naar bezoek uit Nederland. Het is fijn om af en toe weer wat Nederlands te praten en vrienden te zien!
Vrienden maken hier is tot nu toe de grootste uitdaging. Na een jaar ken ik een aantal mensen, veel al collega’s of via via. Gelukkig gaat dat ook steeds beter, maar het kost tijd! In het algemeen zijn de mensen hier erg vriendelijk, naar mijn gevoel vriendelijker dan in Nederland. Maar ook wat oppervlakkiger. Wat mis ik nog meer…. M’n race fiets! Vooral in de lente kriebelde het erg en het ik vaak het gevoel om er op uit te gaan met de fiets. Wellicht dat ik voor de volgende lente toch maar ga proberen een fiets te kopen!

Topics: Vancouver | 7 Comments »

7 Responses to “1 Jaar in Canada”

 1. Rob Says:
  September 6th, 2008 at 8:23 am

  Hey Dre,

  inderdaad gaat snel he!

  ben nog steeds supertrots op je! ik ga m’n gemeente niet eens uit ;) haha

  spreek je snel weer, ga zo fietsen ;)

  Ciao

 2. petra Says:
  September 7th, 2008 at 3:32 pm

  jaja broertje alweer een jaar weg! wat gaat de tijd snel!
  groetjes je liefste zusje!

 3. Marco Says:
  September 8th, 2008 at 10:42 pm

  Goh, een jaar pas? Het leek zoveeel langer, maar dat komt vast omdat ik al in Februari 2007 bij SARA weggegaan ben.

  En je hebt in dat jaar ook zoveel meegemaakt, meer dan menigeen in 10 jaar :-)

  Doe de groeten aan je lieftallige vrouw en als ik toevallig nog eens in de buurt ben, gaan we zeilen he? ;-)

 4. Andree Says:
  September 12th, 2008 at 6:55 am

  Hey Marco!
  Ja als we terug kijken gaat de tijd altijd sneller dan je denkt he?
  Ik kijk nu al uit na het zeilen! Rondje Vancouver Island? :)

  Cheers Dre!

 5. Julia Says:
  September 26th, 2008 at 1:08 am

  I’ve been having fun surfing your site.. I stumbled across it because I was trying to find a Vancouver shot for my blog.. and I thought it was funny because you are on the other end of a situation very similar to mine. (Canadian girl in a long distance relationship with a Dutch guy who is planning on moving here)

  Anyway.. thanks for the entertainment. I’d love to hear any tips you might have when it comes to dealing with immigration! I hope you are enjoying the west coast and that you don’t find the people too weird.

  Smiles.

  Julia

 6. dorie de jong Says:
  March 29th, 2009 at 12:03 am

  Hallo oude dorpsgenoot,
  Misschien een rare vraag maar is het voor jou makkelijk om aan kaartjes de komen voor het schaatsen tijdens de olympische spelen 2010
  Groetjes Dorie

 7. Mart Kuiper Says:
  January 12th, 2010 at 4:36 pm

  Leuk te lezen. Heb een vraag Zijn met de O/S/ in Vancouver en omgeving Kan echter geen redelijk betaalbare overnachting vinden Kan je me op weg helpen waar nog wat vrij is.
  Bij voorbaat dank
  Mart Kuiper.

Comments