« | Home | »

Nieuw Visum

By Andree Toonk | July 29, 2008

Eindelijk is het dan zover ik heb een nieuw visum! Het heeft even geduurd en aardig wat inspanning en frustratie gekost maar gelukkig ben ik er nu voor 3 jaar vanaf! Mijn huidige visum loopt af op 3 september. Ik ben een sinds een paar maanden bezig samen met UBC (University of British Columbia) om een nieuw visum te regelen. Speciaal daarvoor ben sinds Juli in dienst bij UBC (ik doe nog wel steeds BCNET werk) zodat zij mij kunnen sponsoren voor een werkvisum.

Die procedure zijn we een paar maanden geleden gestart en twee weken geleden kregen we de goedkeuring daarvoor terug. Daarna kan je een visum aanvragen, wat dan weer enkele weken kan duren. Echter ik kon ook de formulieren invullen en naar de grens rijden, Canada uit, de USA in, uit.. en Canada weer in en dan je visum ter plekke aanvragen, flag-poling of around the flagpole noemen ze dat.

Echter eerst moest ik een nieuw paspoort aanvragen bij het consulaat in Vancouver, mijn paspoort was geldig tot Maart 2009, dat zou dan ook automatisch de eind datum van m’n visum zijn. Dat is wat kort, dus voor dat ik m’n visum aanvraag indien, eerst een nieuw paspoort. Dat ging vrij eenvoudig, naar het Nederlands consulaat hier in downtown Vancouver, formulieren invullen, $90 betalen en 2 weken later (afgelopen week) kon ik m’n paspoort op halen.
Daarna nog snel langs de ICBC om een nieuw interim rijbewijs op te halen. Mijn vers behaalde rijbewijs was maar geldig voor 2 maanden, een zgn. Interim drivers license. De rede hiervoor is, dat als je visum niet voor langer dan 6 maanden geldig is, krijg je een interim rijbewijs die steeds 2 maanden geldig is. Als die verlopen is moet je weer langs komen en kan je een nieuwe aanvragen.

Zaterdag ging ik dus gewapend met m’n nieuwe rijbewijs, nieuwe paspoort, een stapel ingevulde visum aanvraag formulieren en m’n vette gehuurde ford explorer naar de Canadese /  Amerikaanse grens, een uurtje rijden van ons huis. Eenmaal aangekomen bij de grens parkeerde we onze auto en zijn we lopend de grens overgegaan naar de USA. Kantoortje in waar we vertelde dat we alleen maar even “around the flagpole” gingen zodat ik een nieuw werk visum kon aanvragen. Gewapend met een papiertje wat vertelde dat we aan het “flagpoling” waren werden we weer terug gestuurd naar het Canadese grens kantoor  10 meter noordelijker.  Daar al m’n formulieren afgegeven,  $150 betaald, een klein interview met een immigratie officier, en 45 minuten later… jawel m’n visum!!

Dit visum is geldig voor 3 jaar. Omdat het een werk visum is, met als sponsor UBC, mag ik alleen voor UBC werken. Mocht ik ooit van werkgever willen wisselen dan moet ik weer een nieuw werk visum aanvragen of zorgen dat ik dan een permanent visum heb (permanent resident). Mijn aanvraag voor een permanent visum ligt al sinds oktober 2006 bij de Canadese ambassade in Berlijn, echter tot dusver is daar nog niets mee gebeurd en het lijkt wel of niemand weet hoe lang dat gaat duren.

Voorlopig zit het dus goed en kan ik nog een tijdje blijven. Ik ben blij dat het nu achter de rug is, want ik was er aardig bezorgd over. Ik ben nu in ieder geval aardig op de hoogte van alle verschillende visa procedures en mogelijkheden (ik heb er meerder lopen). Ik ben van plan om binnenkort een samenvatting hiervan te posten op m’n blog, zodat andere er wellicht nog eens wat aan hebben!

Topics: Vancouver, work | 5 Comments »

5 Responses to “Nieuw Visum”

 1. Pa Says:
  July 29th, 2008 at 10:49 am

  Gefeliciteerd met je visum voor 3 jaar dat je na zoveel moeite nu eindelijk hebt gekregen !
  Ik ga er vanuit dat je de komende 3 jaar niet alleen maar in Canada blijf , maar dat je ons nog wel eens zult komen bezoeken !

  Groeten , Pa

 2. Roel Says:
  July 29th, 2008 at 8:01 pm

  Wat een gedoe zeg.
  Gelukkig ben je er nu weer ff vanaf.

  Hoe ben je trouwens vanuit de VS weer terug gekomen?
  Illigaal? ;)

  Cheers,
  Roel

 3. Rob Says:
  July 29th, 2008 at 10:23 pm

  Hey dre,

  goed bezig en leuke reden om een vette bak te huren!

  maar wel lachen dat dat zo kan….”zo schat, ga je mee poolen” is wat anders dan in NL.

  weer hier is alweer wat beter, maar af en toe ineens onweer met wolkbreuken….ondergelopen straten…ach..is ook wel weer leuk :)

  spreken mekaar snel!

  greetz Rob

 4. Hanno Says:
  August 2nd, 2008 at 9:28 pm

  Gefeliciteerd Andree. Wel een gedoe, maar je bent weer een tijdje voorzien. Als ik zo af en toe je stukjes lees dan denk ik dat je die drie jaar wel goed doorkomt. Succes!

 5. Permanent resident Canada | Andree's Blog! Says:
  July 28th, 2009 at 6:10 am

  […] land binnen komt. Op dat moment krijg je de hand tekening en is het geldig. Dus afgelopen weekend net als vorig jaar (precies een jaar later!),  een auto gehuurd en naar de grens gereden. Canada verlaten en meteen […]

Comments