« | Home | »

Contract en visum voor Canada

By Andree Toonk | April 2, 2008

New contractMaandag was de laatste dag van m’n 6maanden contract bij BCNET. Ik ben de laatste weken druk bezig geweest met een nieuw contract, bij BCNET of wellicht andere alternatieven. Uiteindelijk heb ik toegezegd bij een contract voor onbepaalde tijd te tekenen met UBC (University of British Columbia). Echter dit is nog niet geregeld! Dit heeft te maken met visum gerelateerde zaken. In de tussentijd heb ik weer een half jaar contract getekend met BCNET, zodat ik in ieder geval een werk en inkomen heb de komende maanden.

Wanneer m’n werk visum is geregeld zal ik voor UBC gaan werken. De rede waarom ik graag voor UBC wil gaan werken is dat UBC me een vast contract kan aanbieden, goede voorwaarden heeft en ik blijf gewoon het zelfde werk voor BCNET doen. UBC wil me dus een contract voor onbepaalde tijd aanbieden, maar zij kunnen me geen vast contract aanbieden zo lang ik geen permanent of werk visum heb. Het visum wat ik nu heb is een zgn. Working Holiday Visa (WHP), deze is geldig tot Sept 2008 en kan niet verlengt worden. Zo’n anderhalf jaar geleden heb ik een permanent visum (skilled workers visa) aangevraagd. Normaal gesproken duurt dit zo’n 2 jaar voor dat dit visum wordt toegewezen, voor mij zou dat Oktober 2008 zijn. Het kan echter ook een paar maanden meer of minder zijn.
Het lijkt erop dat m’n enige optie in de tussen tijd is om een tijdelijk werk visum aan te vragen, hierbij wordt je gesponsord door je toekomstige werkgever. Gelukkig zijn de mensen bij UBC hulpvaardig en zij zijn nu aan het uitzoeken wat de exacte procedure is die zij moeten volgen.
Een complicerende factor is dat de meeste documentatie online niet van mij op toepassing is. In de meeste gevallen gaat met er vanuit dat je wacht met werken in Canada totdat je een werkvisum hebt, echter ik kon al eerder gaan op m’n WHP en zonder de sponsor van een werkgever.

Verwarrend alle verschillende visums? Ja een beetje wel en hoewel Canada een echt immigratie land is, is het toch moeilijk om de juiste informatie te vinden. Zo is het onmogelijk gebleken om in contact te komen met de Canadese ambassade in Berlijn (dat is waar mijn visum aanvraag in behandeling is). Het was altijd zo dat je de ambassade tussen 13 en 14uur kon bellen (Nederlandse tijd) met vragen over je visum. Vorige week ben ik vroeg opgestaan om ze te bellen, om vervolgens te vernemen dat sinds een paar maanden de ambassade alleen nog vragen per email beantwoord. Het telefonische vragen uurtje bestaat dus niet meer. De reden dat ik met de ambassade belde was dat ik geen antwoord terug kreeg op mijn emails. Een zwart gat dus. Een andere moeilijke vraag blijkt waar ik m’n aanvraag voor werk visum moet doen, Berlijn of in Canada? Anyways, voorlopig zit ik nog goed en samen met UBC werken we aan m’n visum!

Topics: Vancouver | 4 Comments »

4 Responses to “Contract en visum voor Canada”

 1. Marco Says:
  April 2nd, 2008 at 7:55 am

  Hoi Andree,

  Dat klinkt ingewikkeld allemaal! Veel succes met je ‘strijd’ tegen de bureaucratie :-)


  Marco

 2. Pa Says:
  April 2nd, 2008 at 10:55 am

  Hallo Andree ,

  proficiat met de nieuwe toegezede baan !!
  Als ik iets voor je kan doen hier in Nederland bijvoorbeeld ivm de ambassade in Berlijn moet je het maar zeggen.

  Tot ziens eind mei.

  Pa

 3. Rob Says:
  April 2nd, 2008 at 8:39 pm

  Hey Andree,

  inderdaad ingewikkeld! en ik vond het laatst al lastig toen rijbewijs en paspoort verlopen waren….en ik toch maar zo 3 werkdagen moest wachten ;) haha…

  iig gefeliciteerd dan alvast met je vaste contract!

  hoe ist verder?

  Greetz Rob

 4. Hanno Says:
  April 3rd, 2008 at 10:20 pm

  Deadlock noemen ze dat toch.
  Succes en sterkte!

  Hanno

Comments