« | Home | »

Back from Brazil

By Andree Toonk | February 20, 2008

brazil andree toonkLast Friday we arrived back from Brazil. Happy to be home again, sad to have left Brazil. Let me start by saying that it was a great and unique experience. I’ve lived with a Brazilian family for almost a week and they were very hospitable and kind. It did require some effort and patience to get there, but the result was definitely rewarding.

Afgelopen vrijdag zijn we weer terug gekomen uit Brazilië. Het voelt goed om weer thuis te zijn, maar tegelijkertijd ook jammer om niet meer in Brazilië te zijn. Het was een unieke en geweldige ervaring. Bijna een week heb ik bij een Braziliaanse familie gelogeerd, ze waren erg aardig en gastvrij. Ik moest wat geduld hebben en wat obstakels overwinnen om er uiteindelijk te komen maar de beloning was zeker de moeite waard!

The trip from Vancouver to Natal, Brazil was very long and not without any challenges. Although I thought I had enough time at each airport to catch my next flight, it proofed to be quite close. In New York it was even so close that I almost couldn’t get on board anymore. They had already finished the boarding process and my seat was given to someone else. After some negotiating I was able to get on the flight. Almost 11 hours later In Sao Paulo it appeared that my luggage did not make the flight. However after filling in all the forms for lost luggage the delta representative assured me that the luggage would be delivered the next day in Natal. Unfortunately it actually took more then that, 5 days! The good news was that in Brazil I didn’t need much so I only bought some shorts, T-shirts, flip-flops and some clean underwear.

De reis van Vancouver van Vancouver naar Natal was een lange reis en niet geheel zonder problemen. Hoewel ik dacht dat ik voldoende tijd zou hebben voor iedere overstap, was het iedere keer weer rennen en op het randje. In New York wilden ze me niet eens maar aan boord laten. Iedereen zat al in het vliegtuig en ze waren klaar om te vertrekken. Na wat aandringen mocht ik gelukkig toch nog mee. Bijna 11 uur later kwam ik in Sao Paulo aan waar ik ondervond dat mijn bagage het niet gehaald had. Na dat ik de formulieren voor kwijt geraakte bagage had ingevuld verzekerde de Delta airlines medewerker me dat m’n bagage de volgende dag in Natal op het door mij opgegeven adres zal worden afgeleverd. Helaas duurde het 5 dagen voor dat ik mijn bagage weer had. Het goede nieuws was dat ik gelukkig niet veel nodig had. Het enige wat ik heb moeten kopen waren wat T-shirts, korte broeken, slippers en wat onderbroeken.

ponta negraFor 5 days we stayed at Gleyse’s parents place. Living with a Brazilian family for a few days was a great experience. I ate all kinds of things, a lot of things I never even heard of. My personal favorite was Coconut water. They had coconut trees in their garden and I could get all the coconuts I wanted from the garden. The family was really nice, they tried to spoil me in all kinds of ways. They life in a neighborhood called ponta negra and it was just a 5 to 10 minutes walk to the most famous and beautiful beach of Natal. I found it hard to imagine Gleyse actually grew up here. In my naive understanding this was a place where people go for holidays! You don’t just grow up here! ;) Just imagine, going surfing, swimming, diving every day after school!
Communication with the family was very basic, but got better every day. I now speak a little Portuguese. After 3 days with the family they drove us to a city called tibau do sul, where we would stay for 2 night in hotel marinas.

We logeerde 5 dagen bij de ouders van Gleyse. Leven met een Braziliaanse familie voor een paar dagen was een geweldige ervaring. Ik heb allerlei dingen gegeten waar ik nog nooit van gehoord had. Mijn favoriet was kokosnoot water. Ze hadden kokosnootbomen in de tuin en ik mocht er zoveel plukken als ik wilde! De familie was erg aardig voor me en probeerde me op allerlei manieren te verwennen.
De buurt waarin ze wonen heet ponta negra en het was slechts 5 a 10 minuten lopen naar het mooiste en beroemdste strand van Natal. Ik kon me niet voorstellen dat Gleyse hier opgegroeid was. In mijn bekrompen gedachte was dit een plaats waar mensen op vakantie gaan. Stel je voor, lekker surfen, zwemmen en duiken iedere dag na schooltijd.
Communiceren met de familie was erg basaal, maar het ging iedere dag beter. Met handen en voeten konden we aardig communiceren en op het eind van de week sprak ik zelfs een beetje Portugees. Na 3 dagen bij de familie brachten ze ons naar het plaatsje Tibau do Sul, waar we 2 dagen in hotel marinas bleven.

Hotel marinas is a wonderful hotel, or actually a bungalow park. We had our own bungalow including our own 2 persons hammock! Close to Tibau do sul is the city Pipa. A wonderful city and truly a must see! We walked there along the shore, and almost got trapped by the upcoming tide. On the last day we rented a car to go back from Tibau do sul to Natal.

Hotel Marinas was een prachtig hotel, of eigenlijk meer een bungalow park. We hadden onze eigen vrijstaande bungalow inclusief een 2 persoon hangmat op ons terras. Het was erg rustig in het hotel. Ik vermoed dat er niet meer dan 2 personen waren en de meerderheid was, jawel, Nederlands! Naast Tibau do Sul ligt het plaatsje Pipa. Dit is echt een prachtige plaatsje en zeker de moeite waard om eens heen te gaan. We hebben langs het strand van Tibau do Sul naar Pipa gelopen, erg mooi maar bijna ingesloten door de opkomende vloed. De laatste dag hadden we aan auto gehuurd om weer terug te rijden naar Natal vanuit Tibau do Sul.

Our car drove on Alcohol! ! A fuel tank was about 60 BRL that’s around 24 Euro!! One day we went to a beach close to the family’s house, and I didn’t bring any form of ID… Then I had to stop at a police check, and they didn’t like the fact that I didn’t have my drivers license or any other form of ID. I was brought to a little police office there and had to explain everything. Luckily I was accompanied by a Brazilian family (Gleyse’s family) and they talked me out of there. I was allowed to go back and pick of my drivers license and show it to them. After that we went to our original destination, an other great and almost deserted beach, Camurupim beach!
On the day of departure, in the morning we went to see the rest of the family. Aunts, grandparents, etc. All very nice people!

Onze auto reed op Alcohol! Een volle tank was 60BRL dat is zo’n 24 euro!! De volgende dag gingen we naar een strand dicht bij het huis van de familie ik had geen Identificatie papieren meegenomen. Toen werden we aangehouden bij een routine controle. De heren van de politie vonden het niet leuk dat ik geen rijbewijs of andere vorm van ID bij me had. Ik werd vervolgens meegenomen naar een klein politie bureau mocht daar alles uitleggen. Gelukkig werd ik bijgestaan door een Braziliaanse familie (gleyse’s familie) en zij wisten me eruit te praten. Ik mocht terug naar huis om het rijbewijs op te halen. Nadat ik dat had gedaan en het had laten zien lieten ze me weer gaan. We vervolgden vervolgens onze weg naar (weer) een prachtig en haast verlaten strand, Praia Camurupim. Op de laatste dag, nog net voor ons vertrek werd ik voorgesteld aan de rest van de familie. Opa en Oma, alle ooms en tantes. Dat was een leuke ervaring en ze waren allemaal reuze aardig.

Friday after another 25hour trip full of adventures and challenges we arrived back home! Looking back it was too short, but still a great adventure! I’ve met some great people and saw a beautiful country!
For those of you interested in the photo’s, they can be found here!
I also made a slide show movie of the photos. I posted it on youtube, you can find it below. The quality of the youtube movie is rather poor. Higher quality movies can be found here
large movie 145MB
medium movie 60MB

Vrijdag na een trip van 25uur wederom vol avontuur en uitdagingen arriveerden we in Vancouver. Als ik er nu op terug kijk was het natuurlijk veel te kort maar des al niet te min, een geweldig avontuur. Ik heb geweldige mensen ontmoet en een prachtig land leren kennen. Voor degene die het leuk vinden om de foto’s te zien, dezen zijn hier te vinden!
Ik heb ook een filmpje gemaakt van onze vakantie. Hij staat op youtube, hieronder staat de link. Helaas is de kwaliteit niet zo heel goed, daarom heb ik wat hogere kwaliteits versies hier staan:
large movie 145MB
medium movie 60MB
Je hebt waarschijnlijk VLC of quicktime nodig om deze filmpjes te bekijken.

Topics: Fun | 2 Comments »

2 Responses to “Back from Brazil”

 1. Marco Says:
  February 22nd, 2008 at 10:12 pm

  Geweldig verhaal weer. Tof allemaal! De Youtube film wordt bij mij wel geassocieerd met wat, ahum, vreemde titels :-)

 2. Bas Says:
  February 23rd, 2008 at 1:28 pm

  Hey broertje, zo te zien heb je het weer naar je zin gehad. Het ziet er allemaal top uit.

  Tot over 3 maanden ;)

  – Bas

Comments