« | Home | »

Oh Canada

By Andree Toonk | January 20, 2008

ooh-canada-queen1.jpegEen nieuwe nationaliteit krijgen is een erg speciaal moment. Vorige week was het zover voor Gleyse. Na meer dan zes jaar In Canada heeft ze nu dan eindelijk de Canadese nationaliteit, dit geeft je het recht om een Canadees paspoort aan te vragen en je kan eindelijk stemmen! Hoe werkt zoiets? Na een paar jaar als “permanent resident” of “landed immigrant”, kan je een aanvraag doen voor “citizenship”. Je vult dan de formulieren in en na een paar maanden wordt je opgeroepen voor een examen. Tijdens dat examen wordt je engels getest en je kennis over Canada. Als je een voldoende scoort voor dat examen wordt je een paar maanden later opgeroepen voor de officiĆ«le plechtigheid, de “citizenship oath“. Daarmee zweer je trouw aan je nieuwe land. Ik was ook aanwezig bij de Citizenship oath en was erg onder de indruk van de plechtigheid.

Tijdens deze plechtigheid kregen zo’n 40 mensen de Canadese nationaliteit. Na wat papier werk kwam de echte plechtigheid waarin je een belofte doet aan je nieuwe land. De 3 dingen die je beloofd zijn:
* je zweert trouw aan de queen elishabeth. Queen Elizabeth als koningin van Canada (Engeland, Common wealth) is het symbool van de regering. Deze belofte betekent dat je de regering respecteert.
* je belooft dat je de wetten zult gehoorzamen.
* je belooft een goede burger te zijn en je mede burgers te helpen.

I swear (or affirm) that I will be faithful and bear true allegiance to Her Majesty Queen Elizabeth II, Queen of Canada, Her Heirs and Successors, and that I will faithfully observe the laws of Canada and fulfil my duties as a Canadian citizen.

3 Simpele belofte, met een grote betekenis. Voor veel mensen was het een emotionele gebeurtenis. Eindelijk een Canadees burger, een Canadees paspoort. Een paspoort wat veel waard is in de wereld (net als een Nederlands paspoort overigens). Ik heb daar nooit veel bij stil gestaan, maar het hebben van een Nederlands of Canadees paspoort maakt veel dingen een stuk gemakkelijker. Voor degene die veel reizen, bijvoorbeeld naar de VS. Nooit hoef je een visum aan te vragen, je laat je paspoort zien, vult een formuliertje in en welkom. Voor vele niet “Westerse” landen is die anders. Voor iedere reis naar (bijv. de VS of Europa) moet je een visum aanvragen, dit kost je naast geld vaak ook enkele weken tot maanden.

De plechtigheid werd geleid door een rechter, deze wijze oude man was erg inspirerend. Hij vertelde wat de beloftes precies betekenen en wat het betekent om een Canadees burger te zijn. Wat vooral inspirerend was, het verhaal over de diversiteit van Canada. Hij vroeg iedereen eens om zich heen te kijken en te zien hoeveel verschillende “soorten” mensen er waren. Hij vertelde dat er 22 verschillende nationaliteiten aanwezig waren tijdens deze plechtigheid. Verschillende rassen, huidkleur en religie! Dat is typisch Canada en een samenleving met zoveel verschillende mensen is niet makkelijk. Hoeveel landen zijn er niet waar oorlogen zijn precies om die reden. En toch wordt Canada geroemd om z’n veiligheid en vriendelijkheid. Hij vertelde dat dat allemaal gebaseerd is op de 3 beloftes die je moet doen. Heb respect voor elkaar, houd je aan de regels en help elkaar.
De plechtigheid werd afgesloten me het Canadese volkslied, in het Frans en engels natuurlijk! Wellicht ooit, zal ik ook nog eens die belofte doen… Maar als het zover komt, dan is wel de voorwaarde dat ik mijn Nederlandse nationaliteit kan houden! Canada maakt geen probleem van 2 nationaliteiten, maar in Nederland is dat geloof ik anders. maar goed dat voorlopig is dat nog niet van toepassing. Voorlopig zit ik hier op een tijdelijk visum, nu nog geldig is voor 8 maanden!

Topics: Vancouver | 2 Comments »

2 Responses to “Oh Canada”

 1. Pa Says:
  January 22nd, 2008 at 10:16 pm

  Andree ,

  wil je Gleyse , als je weer terug bent in Vancouver , namens Petra en mij van harte feliciteren met haar nieuwe nationaliteit en paspoort ?

  Groeten Pa

 2. Roel Says:
  January 22nd, 2008 at 10:30 pm

  Jaja, jullie zijn super verdraagzaam en goed bezig…
  Hoe is het met die speciale moslim wijk in Toronto? :P

  Maar zonder gekheid, goed verhaal wat betreft inburgering, ik kan me voorstellen dat het indruk heeft gemaakt.
  Congratulations to Gleyse!

  Cheers,
  Roel

Comments